Avgust je mesec obolelih od spinalne mišićne atrofije.. Tokom meseca avgusta posebnu pažnju posvećujemo obolelima od SMA koji na dnevnom nivou vode borbu sa ovom iscrpljujućom bolesti. Tom prilikom, od 6. do 9. avgusta, glavni grad repubilike Srbije Beograd i njegovi simboli će svetleti u čast obolelih od spinalne mišićne atrofije .

Podsetimo se šta je SMA.

SMA – spinalna mišićna atrofija je retka, progresivna neuromišićna bolest koja je ovom svetu uzela previše mališana, osmeha i budućih genijalaca. Bolest ne utiče na mozak i kongitivni razvoj, ali oduzima motoričke funkcije tiho i brzo. Postoje tri osnovna tipa bolesti i četvrti koji je najređi i sa najblažim simptomima.

SMA TIP 1 – Werding-Hoffman je najteži oblik bolesti. Dečica su po rodjenju jako slaba, bez mogućnosti da samostalno dišu, gutaju, vare hranu, a kasnije sede i hodaju. Nažalost, taj kasniji period često i ne dočekaju, zato ovu bolest drugačije nazivaju dečijim genetskim ubicom broj 1 u svetu.


SMA TIP 2 – Dubowitz – malo blaži oblik bolesti, prepoznaje se najčešće od 6 meseci pa do 2. godine. Izrazito oslabljenih ekstremiteta, sa potrebom podrške za sedenje, a neretko i držanje glave, deca sa ovim tipom nikad ne prohodaju, a kroz odrastanje ih umesto trčanja, igranja, treniranja i drugih fizičkih aktivnosti čekaju cevi za hranjenje, aparati za disanje i potpore za kičmu.


SMA TIP 3 – Kugelberg-Welander – dijagnostikuje se u razdoblju od godinu i po dana pa do tinejdž doba. Znak raspoznavanja ovog tipa je u tome što jedino deca sa tipom 3 dočekaju trenutak prohodavanja. Kroz godine, tu mogućnost postepeno gube, mišići izrazito slabe, nastupaju problemi sa disanjem i varenjem hrane, a većinu obolelih sačeka operacija skolioze kičme kao posledica konstantnog sedenja u invalidskim kolicima.


Sada kad smo vas upoznali sa SMA, ostaje nam da vas uputimo na beogradska šetališta da obiđete simbole našeg glavnog grada (Avalski toranj, Narodnu Skupštinu, Palatu Albanija, kao i Savski i Brankov most i most na Adi) i pružite podršku hrabrim borcima protiv ove iscrpljujuće bolesti, kao i onima koji su borbu izgbili.

Категорије: Vesti