Zahvaljujući Udruženju „Čepom do osmeha“, a na inicijativu Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čokota desetogodišnji Lazar Živković dobio je elektromotorna kolica. Lazar je učenik trećeg razreda ove škole, a u obezbeđivanju kolica učestvovali su svi društveno odgovorni i ekološki nastrojeni pojedinci i institucije koji su čepove od ambalaže odlagali u namenske kutije. Ove godine posebnu motivaciju u sakupljanju čepova imali su Lazini drugari koji su ga juče gromoglasnim aplauzom dočekali ispred škole kada je prvi put dosao novim kolicima.

Mnogo sam srećan. Sada mogu bez ičije pomoći da izađem ispred table i na veliki odmor, rekao je Laza i dodao:

Kolica su mnogo lepa i nije mi teško da njima upravljam. Imaju pet brzina. Probao sam da ih vozim i u petoj, ali zasada neću prelaziti treću, rekao je on.

Lazini roditelji Marija i Zoran neizmerno su zahvalni kako udruženju, tako i matičnoj školi koja je pokrenula inicijativu i motivisala decu da sakupljaju čepove.

Celu priču pokrenule su učiteljice Suzana Ristić i naša Biljana Milenković. Zahvaljujući njima, kao i celokupnom kolektivu škole Laza je prvi put dobio značajno i skupo pomagalo koje će mu bitno olakšati svakodnevne aktivnosti, rekla je Lazina mama Marija Petrović Živković i dodala:

Bez obzira na činjencu što naš Lazar ne hoda, mi se kao roditelji trudimo da on ne oseti hendikep i da normalno funkcioniše. U društvu je fenomenalno prihvaćen, ide na sva školska i vanškolska dešavanja, pohađa privatne časove programiranja i odličan je u tome. Lazar je srećno dete, a tome svedoči i činjenica da je uvek nasmejan, rekla je Marija.

Zaposleni u školi „Desanka Maksimović“ u Čokotu i do sada su se trudili da Lazar nesmetano pohađa nastavu. Zato su, između ostalog, sanirane neravnine u školskom dvorištu i time je omogućen nesmetan i bezbedan pristup učionici i igralištu.

Zahvaljujem se Udruženju „Čepom do osmeha“, deci i svim roditeljima koji su podržali akciju. Hvala i svim društveno odgovornim kompanijama koje nam pomažu da unapredimo uslove u školi, rekao je direktor Miljan Bojanić i apelovao na sve institucije i pojedince da u skladi sa mogućnostima podrže humanitarne i ekološke akcije, a naročito inicijative koje su usmerene ka dobrobiti dece, rekao je direktor Bojanić.

Jelena Mitić Trajković, lokalna koordinatorka rekla je da Udruženje „Čepom do osmeha“ desetak godina vredno radi kako bi, između ostalog“ deci i studentima na redovnom školovanju život učinilo lepšim i lakšim.

Za sada ovo je 69 pomagalo koje je obezbeđeno zahvaljujuči akciji „Čepom do osmeha“. Nastavićemo da se borimo za osmehe svih onih kojima je naša pomoć potrebna, pa molim pojedince i društveno odgovorne kompanije da nam se priključe i da odlažu čepove u namenske kutije  koje se nalaze širom grada, rekla je Mitić Trajković i istakla da joj je naročito drago što je Lazar prvo od sedmoro dece kome je obezbeđeno i uručeno pomagalo u okviru ovogodišnjeg konkursa.

U znak zahvalnosti školi što je pokrenula inicijativu da se Lazaru obezbede elektromotorna kolica njegovi roditelji su donirali sadnice tuja koje su dodatno oplemenile školsko dvorište.

Odlikaš i dobar matematičar

Lazar Živković ide u treći razred i odličan je učenik. Lazar od 2018.godine prima terapiju Spinrazu, koja ne samo da je zaustavila progresiju same bolesti već je dala i odlične rezultate i boljitak, u prilog tome ide i činjenica da Lazar pohađa nastavu nesmetano i ne samo to već ostvaruje fenomenalne rezultate. Na testovima ne samo da dobija petice, već se retko kada potkrade neka greška. Na nedavno odrzanom školskom takmičenju iz matematike učestvovalo je više od 30 trećaka. Lazar je osvojio najveći broj poena i zauzeo prvo mesto na rang listi. Sada vredno radi i sprema se za predstojeće gradsko takmičenje koje će biti održano početkom februara.

Obožava Crvenu zvezdu

Lazar je vatreni navijač Crvene zvezde, a omiljeni fudbaler mu je Aleksandar Katai.

Od Kataija i Kange sam dobio dresove, rekao je Laza i dodao;

Volim da idem na Zvezdine utakmice. Ne propuštam priliku da ih bodrim kada igraju u blizini. Jednom sam bio i u Lučanima da navijam za Zvezdu. Tada sam se slikao sa celim timom, rekao je Lazar.

Uručenje

Elektromotorna kolica Lazaru su uručili gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković na nedavno održanom međunarodnom panelu „Ekosop“ u Novom Sadu.

Ključ je u partnerstvu, jer svi smo na istom zadatku ka istom cilju, za lepšu i zdraviju planetu, istakla je tom prilikom Vanja Petković.

Категорије: Vesti